Jak działa mniszek lekarski na skórę? Właściwości mniszka lekarskiego, zastosowanie w kosmetyce.

Kto z nas nie zna mniszka? Często nazywamy go mleczem. W dzieciństwie zbierałam kwiaty mniszka i robiłam z nich wianki na głowę, ręce bardzo się później kleiły od lepkiego białego soku.

Mlecze botanicznie nazywamy mniszkiem lekarskim. W farmacji i zielarstwie wykorzystuje się całą roślinę: kwiaty, części zielone oraz korzeń.

Właściwości mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski sprawdza się doskonale w kosmetykach do pielegnacji twarzy, ciała oraz włosów.
Oto niektóre z jego właściwości:

  • właściwości przeciwzapalne - wspomaga leczenie trądziku
  • własciwości antyoksydacyjne - zastosowanie w kosmetykach anti-aging
  • bogaty w przeciwutleniacze - zmiękcza skórę, nadaje jej sprężystość, wpływa wyraźnie na procesy starzenia się skóry
  • wyrównuje koloryt skóry - redukuje przebarwienia
  • przyspiesza gojenie sie skóry, wycisza stany zapalne
  • zmniejsza widoczność blizn potrądzikowych
  • działa przeiwłupieżowo i przeciwłojotokowo
Mniszek - Zastosowanie w kosmetyce.
Mniszek sprawdza się w pielęgnacji każdego typu skóry. Roślina zawiera witaminy A, C, E, K, ryboflawiny, witaminę B6, wapń, żelazo, mangan, potas, kwas foliowy, fosfor i miedź, magnez i witamina C.

Mniszka lekarskiego znajdziesz w naszym mydle do twarzy i ciała:

MIkuno mydło z mniszkiem lekarskim