11/16/2014

Właściwości nagietka lekarskiego


Spośród 12 gatunków, należących do rodzaju Calendula, najbardziej znanym jest nagietek lekarski. Calendula officinalis L., bo tak brzmi jego łacińska nazwa, to jednoroczna roślina należąca do rodziny astrowatych (Astereceae). Duża ilość różnych substancji aktywnych zawartych w nagietku powoduje, iż posiada on liczne właściwości biologiczne i jest powszechnie stosowany w kosmetyce czy jako surowiec leczniczy.

Kwiaty nagietka zawierają dużą ilość substancji czynnych. Ważną grupę stanowią saponiny triterpenowe (3-10%), które wykazują m.in. działanie przeciwdrobnoustrojowe. W nagietku występują również triterpenowe alkohole, których zawartość w surowcu dochodzi do 5%. Kolejną ważną grupą składników występujących w kwiatach nagietka są flawonoidy, głównie glikozydy izoramnetyny i kwercetyny. Ich zawartość waha się od 0,3 do 1,5%. Za barwę kwiatów nagietka odpowiedzialne są przede wszystkim karotenoidy (ok.3%). Wśród nich wyróżniamy m.in. likopen i ksantofil. Oprócz tych grup związków, w roślinie występują również: poliacetyleny, polisacharydy, fitosterole, kwasy fenolowe oraz sole manganu

Nagietek lekarski posiada liczne właściwości biologiczne. Preparaty z nagietka wykorzystuje się w leczeniu oparzeń termicznych oraz słonecznych, a także różnego rodzaju zranień skóry, gdyż roślina ta wykazuje działanie przyśpieszające gojenie. Obecność polifenoli i flawonoidów powoduje, że nagietek posiada właściwości antyoksydacyjne. Ekstrakty z kwiatów nagietka lekarskiego nie tylko stymulują gojenie, ale działają także przeciwzapalnie. Nagietek oraz otrzymywane z niego przetwory działają bakteriobójczo, grzybobójczo, są również skuteczne w stosunku do wirusów.

W przemyśle kosmetycznym nagietek wykorzystuje się w kremach, balsamach, mleczkach, płynach do higieny intymnej, płynach do kąpieli, maseczkach, szamponach, mydłach oraz odżywkach do włosów. Zastosowanie mają przede wszystkim kwiaty oraz ich ekstrakty. 
  • Nagietek lekarski działa łagodząco, zmiękczająco, nawilżająco w stosunku do skóry. 
  • Wpływa na funkcjonowanie naskórka, przyśpiesza jego regenerację. 
  • Roślina ta wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, opóźnia procesy starzenia się skóry, gdyż znacznie ogranicza wpływ wolnych rodników. 
  • Nagietek jest chętnie stosowany w preparatach do cery z problemami. 
  • Poprawia jędrność i nawilżenie skóry, szczególnie wrażliwej, wysuszonej, łuszczącej się, zaczerwienionej, poparzonej. 
  • Nagietek jest także skuteczny w pielęgnacji cery naczynkowej

Nagietka znajdziesz w:

Mikuno Musująca kula do kąpieli z maceratem i kwiatami nagietka o zapachu migdałów www.mikuno.pl
Mikuno Naturalne mydło do twarzy i ciała z maceratem i kwiatami nagietka www.mikuno.pl
Mikuno Olejek do twarzy i ciała z kwiatami i maceratem z nagietka www.mikuno.pl
Mikuno Naturalne mydło do golenia dla kobiet z maceratem i kwiatami nagietka www.mikuno.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz